VSD

يا نقص ديواره ي بين بطني شايعترين بيماري مادرزادي قلبي است.

ديواره ي بين بطني يك قسمت غشايي و يك قسمت عضلاني دارد.

عمده يVSD ها درقسمت غشايي قرار دارند كه ديرتر بسته ميشوند.

احتمال بسته شدن VSD هاي عضلاني بالاتر است،به نحوي كه 100-80درصد موارد كوچك تا يك الي دوسالگي بسته ميشوند.

Patients with small defects have an excellent prognosis, albeit with a small risk of endocarditis, aortic valve insufficiency, and late cardiac arrhythmia. A large number of these defects close spontaneously; this number approaches 75% to 80%, with most closing in the first 2 years of life.

تشخيص بيماري با سمع صداي غير طبيعي (دراكثر موارد) است.اما درانواع بزرگ يا موارد همراه با افزايش فشار ريه نبود صداي غيرطبيعي نبايد منحرفمان كند و از تشخيص غافل شويم كه بس خطرناك است.

يك سوفل واضح را ميشود شنيد و VSD جزء بيماريهاي پرسرو صداي قلبي محسوب ميشود كه تشخيص اش دراكثر موارد بي دغدغه انجام ميشود.

ولي هيچگاه نبايد صرفا با سمع قلب تشخيص صددرصد را گذاشت و بيمار را پيگيري نمود(به دليل وجود بيماريهاي مشابه شديد و بعضا كشنده)

علايم ديگري كه VSD ايجاد ميكند كمبود رشد،ذات الريه مكرر،نارسايي قلبي ،خستگي حين شير خوردن و فعاليت ميباشدكه نوع علامت به سن ،اندازه ي سوراخ و فشارريه بستگي دارد.

اين بيماري كبودي نميدهد!

هر سوفل خفيفي را بايد جدي گرفت:چراكه يك VSD بزرگ سوفل واضحي ندارد و تنها با برجستگي طپش قلب درقدام سينه و سمع يك صداي دوم بلندتر قلبي (تازه اگر وجود داشته باشد)قابل ترديد است.

اگر تشخيص يك VSD بزرگ تا يكسالگي به تعويق افتد به دليل صدمات ريوي برگشت ناپذير ممكن است ديگر كاري براي بيمار نشود انجام داد و حتي بستن VSD هم ديگر لازم نباشد.

تصور همكاران پزشك شايد بر اين باشد كه صدمه ريوي برگشت ناپذير كه به آن سندروم آيزنمنگر ميگويند

(eisenmenger syndrome) با كبودي و تنگي نفس واضح و علايم ريوي پايدار و تغيير شكل ناخنها(كلابينگ) همراه باشد.توجه به اين نكته ي بسيار مهم ضروري است كه اين علايم دربيمار آيزنمنجر بسيار دير بروز ميكنند (درسن حدود جواني )و به تدريج هم بروز ميابند،و نبود اين علايم نبايد اطمينان از نبود يك VSD بزرگ ايجاد نمايد.

گاه همكاران از شنيدن صداي واضح غير طبيعي نگران ميشوند يا از تشديد سوفلي كه از قبل وجود داشته و يا مادران از شروع لمس يك لرزش غير طبيعي درقفسه سينه كودك خود كه از همه لحاظ روند رو به بهبودي داشته شكايت ميكنند :دراين موارد معمولا تشديد سوفل نشانه ي كوچك شدن VSD و افت فشار بالاي ريه همراه است كه جاي بسي خوشوقتيست .

اما:هميشه نبايد خوشبين بود،گاهي بروز يك ضايعه ي جديد مثل تنگي دريچه ريه ميتواند علت باشد كه البته براي بيمار VSD اكثرا مطلوب است چرا كه از ريه درمقابل تهاجم خون آمده از سمت چپ محافظت ميكند،اما درهر حال تشخيص و پيگيري خود را داردو بايد به آن توجه شود.

بيماران VSDدر صورت بهبودي نيز بايد تا يكي دوسال پيگيري شوند نه بخاط VSDبلكه بخاطر اطمينان از عدم بروز تاخيري AI يا نارسايي دريچه آئورت.چرا كه ديواره ي بين بطني به مثابه ي ستوني است كه دريچه ي آئورت به آن تكيه دارد و هرنوع نقص در ديواره منجر به به اصطلاح لق زدن دريچه خواهد شد.

اگر بيمار انديكاسيون درمان غير دارويي نداشته باشد،مهمترين نكته اي كه خانواه و همكاران بايد لحاظ كنند به ترتيب رعايت بهداشت دهان و دندان و استفاده ي به موقع از داروهاي پروفيلاكسي حين اعمال دندانپزشكي و جراحي است.

دربيماران مبتلا به VSD كه تب بدون كانون دارند مهمترين چيز توجه به اندوكارديت عفوني است.

اما درچه بيماراني لازم است از روشهاي غير دارويي استفاده كرد؟

روشهاي غير دارويي يعني چه؟

Indications for surgical repair in infancy are uncontrolled congestive heart failure, including growth failure or recurrent respiratory infection. Large defects, even in the absence of symptoms, are repaired prior to 2 years of age (often prior to 1 year) if associated with elevated pulmonary artery pressure. Surgery generally is recommended for older, asymptomatic children with normal pulmonary pressure if the pulmonary-to-systemic flow ratio is >2:1. Defects associated with significant left ventricular dilation are often considered appropriate for repair.

درگذشته تنها روش درماني غير دارويي دربيماران نيازمند(مقاوم به دارو،VSDبزرگ،فشار بالارونده ريوي،نوع زير دريچه ي آئورت،كندي رشد شديد)جراحي بود كه امروزه به روش درماني دوم بدل شده .روش برگزیده بستن از طريق آنژيوگرافي است كه روزبروز باآمدن وسايل ظريفتر و بهتر نقش اصلي خود را دردرمان بيماران نيازمند بستن نقص محكمتر ميكند.

با وجود آمدن روشهاي غيرجراحي دربستن VSD كه حداكثر يكساعت و نيم طول ميكشد و با هيچ اسكار ي همراه نيست،عدم تشخيص بيمار و بدل شدن اش به يك مورد آيزنمنجر بسيار درناكترازگذشته مينمايد.

يك سوال ومساله مبتلا به شايع:

آيا بايد درهر بيمار VSDبا هر سرماخوردگي ساده حتما آنتي بيوتيك شروع كرد واز آنتي بيوتيكهاي قويتر استفاده كرد؟

پاسخ:خير ،انديكاسيونهاي درمان و نوع درمان دراين بيماران هيچ فرقي با ساير بيماران ندارد!!!

والدين و همكاران گرامي :

به هرنوع سوال شما دراين مورد پاسخ داده خواهد شد.لطفا سوالات و نظريات خودرا مطرح ماييد.

اگر مطلب مفید بود به اشتراک بگذارید!
46 پاسخ
  1. فاطمه
    فاطمه می گوید

    سلام ایا vsd به ابعاد 4 میلیمتر و عضلانی در نوزاد بسته می شود و چقدر زمان لازم است .با تشکر

    پاسخ
    • niniheart
      niniheart می گوید

      سلام VSDهای عضلانی کوچک
      ۸۰درصد طی یکسال
      ۹۰درصد طی دو سال
      و باقی عمدتا تا سن مدرسه بسته میشن
      و مشکلی ایجاد نمیکنن
      اما
      درمورد شیرخوار شما بهتره مجددا اندازه گیری بشه تا دقیقتر بشه نظر داد

      پاسخ
  2. قلب فرزندم
    قلب فرزندم می گوید

    هفته 19 بارداری اکوی جنین انجام دادم.که دکتر گفت یک vsd کوچک مشاهده شده. اکوی مجدد برای 1 ماه آینده تجویز کردند. بسیار نگران این موضوع هستم. بابت رشد جنین و مشکلات پس از تولد. چقدر زمان میبره معمولا و چه مشکلاتی میتواتد ایجاد کند

    پاسخ
  3. شیما
    شیما می گوید

    سلام
    من یه پسر ۹ ماهه دارم که از بدو تولد توی قلبش سوراخ بوده closing small vsd
    امروز بردمش دکتر اطفال برای سرماخوردگی گفت هنوز هست
    خیلی ترسیدم
    جایی که هستیم دکتر فوق تخصص نداره
    میخوام ببرمش فوق تخصص قلب شهرستان
    دیر نیست الان
    راستی اینم بگم رشدش خیلی خوبه

    پاسخ
    • niniheart
      niniheart می گوید

      سلام.
      نه جای نگرانی نداره.
      سر فرصت و بدون عجله یه بار دیگه برای بررسیش اقدام کنید.

      پاسخ
  4. غزل
    غزل می گوید

    سلام من پسرم vsd بود در نوزادی بعد دربیمارستان رجایی بعد از اکو دکتر به ما گفت خوب شده و لازم نیست دیگر مراجعه کنیم حالا که پسرم سه سالشه با رفتن به دکتر برای سرما خوردگی به ما گفت هنوز صدا شنیده میشه با فشار زیاد یعنی خیلی سوراخ کوچیک شده حالا سوال من اینه ممکنه پسر من هنوز خوب نشده باشه و اگر خوب نشده پس چرا به ما گفتن که دیگه لازم نیست بیایم لطفا راهنمایی کنید

    پاسخ
  5. سعید
    سعید می گوید

    سلام
    دخترم دوماه هست و در اکو دکتر متخصص قلب گفت دو تا vsd داره در حدود یک میلیمتر میخواستم نظرتو نو بدونم؟

    پاسخ
    • niniheart
      niniheart می گوید

      با سلام.
      یعنی جمعا دو میلیمتر، تا۸۰ درصد طی سال اول تا ۹۰ درصد طی دوسال و باقی بعدا بسته میشن.
      جای نگرانی نداره

      پاسخ
  6. س
    س می گوید

    با سلام
    نتیجه اکوی دوماهگی فرزندم
    Good ef,good size4chambers/NRGA IAS,
    pm VSD, severe inf. ,valvar and supr valvar PS, septal malalignment
    ایا بیماری تترالوزی است؟
    درمانی دارد؟

    پاسخ
    • niniheart
      niniheart می گوید

      سلام.
      بله.
      درمان فقط جراحی است.
      که اگه شرایط اورژانسی مثل حملات کبودی پیش نیاد بعد از رسیدن بچه به وزن حدود ۱۰قابل انجامه(برخی مراکز با وزن ۵کیلو هم عمل میکنن،اما عجله ای نیست)

      پاسخ
  7. رضا
    رضا می گوید

    سلام فرزندم ۷روزشه ودر قسمت غشایی دیواره بین دو بطن vsd۳.۶میلیمتری داره
    احتمال خوب شدن چقدره واینکه چقدر ب آئورت آسیب وارد میشه

    پاسخ
    • niniheart
      niniheart می گوید

      سلام.
      احتمال بهبودی بالاست و احتمال صدمه به آئورت کم.
      اکوی دوم و سوم همه چی رو مشخص میکنه؛
      و مقایسه اکوها سرعت بهبودی رو مشخص میکنه.

      پاسخ
  8. نسا
    نسا می گوید

    سلام.بيست و سه هفته باردارم كه در انجام اكو فهميدم يه سوراخ بين بطن ها و يه سوراخ بين دهليزها وجود داره كه حدود سه ميليمتر است،امكان بسته شدن تا اخر نه ماهگي است؟يا تا چند وقت امكان بسته شدن است ؟
    Large primembranous vsd:3 mm ;large f.o versus asd:3 mmممنون ميشم راهنماييم كنيد.ايا اين سوراخ عظلاني است ؟

    پاسخ
    • niniheart
      niniheart می گوید

      سلام.
      سوراخ بین دهلیزی مهم نیست طبیعیه و تو جنین باید باشه
      در مورد بین بطنی هم خطا زیاد داریم
      پیشنهاد اول چک مجدده
      ضمن اینکه اگه واقعی باشه امکان کوچک شدن هست اما سرعتش در هر فرد فرق میکنه و با اکوی سریال مشخص میشه
      درصورتی که تهران تشریف دارین میتونین این هفته ۸صبح چهارشنبه به بیمارستان مادر(شهیداکبرابادی) مراجعه کنین تا اطمینان حاصل بشه

      پاسخ
  9. هانیه
    هانیه می گوید

    سلام پسر من4 ماهه ست و در2ماهگی متوجه وجود vsd در ثلبش شدیم.سه هفته پیش که اکو انجام داد جوابش این بود:
    Chambers:Dilated LA&LV
    Valves:Trace to mild Tr& mr
    Great vesselese: Dilatation of PA, NO AL
    Septums :ANEURISMAL AND RESTRICTIVE VSD ,PFO
    Shunt &Gradients:VSD PG(mmHg) >50 ,NOT ALIGNED PROPERLY
    Miscellaneous: BORDERLINE PA PRESSURE,GOOD LV FUNCTION, Lt.AORTIC ARCH
    Dignosis:ANEURISMAL AND RESTRICTIVE VSD ,PFO ,BKRDERLINE PA PRESSURE ,NO AL ,GOOD LV FUNCTION ,DILATED LA&LV ,Lt.AORTIC ARCH
    Recommendation:Nutritional support,short term medication,influvac after 6 mo old age.follow up.
    این جواب اکو بود .
    در حال حاضر هم پسرم لانوکسین و کاپتوپریل مصرف میکنه.
    میخام بدونم ایا با مصرف داریو خوب میشه یا باید جراحی کنه.
    راستی از زمانی که دارو مصرف میکنه نفس نفس زدناش کم شده.فعالیتش خوبه.و از اول هم خوب وزن میگرفت هم خوابش خوب بود.
    چه اقداماتی لازمه که انجام بدیم.
    ممنون که از نگرانی درمون میاردید.

    پاسخ
    • niniheart
      niniheart می گوید

      سلام
      همین اقدامها خوبه
      و احتمال بهبودی با دارو هست
      اما زمان میبره
      گاهی تا سن شروع مدرسه
      صبور باشید.

      پاسخ
      • هانیه
        هانیه می گوید

        ممنون از پاسختون.
        میشه لطفا بگید چه اقداماتی کنیم تا روند بهبودیش سرعت پیدا کنه.
        و اینکه دکتر به ما گفت که نباید تحت هیچ شرایطی سرما بخوره اگر سرما خورده بشه بستری میشه.شما هم همین نظر رو دارید؟

        پاسخ
      • هانیه
        هانیه می گوید

        ایا وزن گیری زیاد به بهبود وضعیت پسرم کمک میکنه؟
        چکار کنیم که بیشتر وزن بگیره.
        الان حدود دو هفته هست که خوب شیر نمیخوره و تمایل داره که از شیشه بخوره نه پستان مادر.ایا برای شروع غذای کمکی زمان مناسبیه؟
        سوال دیگرم اینکه شما فرمودین احتمال بهبودی یعنی امکان اینکه نیاز به جراحی هم پیدا کنه هست؟و درکل چقدر این مشکل روند طبیعی زندگی رو تحت تاثیر قرار میده؟
        سپاس از همراهیتون

        پاسخ
        • niniheart
          niniheart می گوید

          سلام.
          شیرخشک منعی نداره.
          اگرهم جراحی بخواد بعدش یه زندگی عادی خواهد داشت.

          پاسخ
  10. مهری
    مهری می گوید

    سلام دکتر ممنون از توضیحات مفیدتون. من دخترم دوسال و نیم سن داره و یک vsd کوچک در نزدیکی آئورت داره. از اول تحت نظر دکتر بوده و اکو میشده. اکو پارسالش خوب بود چون گفتن زیاد به آئورت فشار نمیاره ولی چند روز پیش که اکو شد دکتر گفت ممکنه نیاز به جراحی قلب باز باشه چون دریچه آئورت کامل بسته نمیشه ولی تاکید کرد که سوراخ کوچیکه و طبق اکو های اولیه گفتن به خاطر بافت اون قسمتی که سوراخ قرار داره احتمال بسته شده خود به خودیش خیلی کمه. الان قراره چند دکتر دیگه جلسه بزارن و تصمیم بگیرن. دکتر آیا امکانش نیست با کاتتریزاسیون vsd بسته بشه؟ جدیدیترین روش تو دنیا برای بستن vsd غشایی چیه. دکتر گفت مثلا ممکنه تو تابستون جراحی بشه. دکتر راهنماییم کنید اگه لازم باشه من اکو هارو براتون بفرستم تا شما مقایسه کنید؟ ممنونم ازتون. موفق باشین

    پاسخ
    • niniheart
      niniheart می گوید

      سلام.
      حتما به مرکز قلب رجایی دکتر مرتضاییان مراجعه کنید
      اگه الان اونجا تحت نظر نیستین البته
      ایشون خبره آنژیوگرافی ان
      اگه بتونن میبندنش و بحثها تموم میشه.

      پاسخ
  11. saman
    saman می گوید

    سلام دکتر خسته نباشید
    میخواستم بدونم امکانش هست که دکترا بگن دیگه عمل فایده نداره و باید بیخیال شد اونم تو سن 18 سالگی؟
    اگه اینو بگن یعنی خطرناکه؟ چه خطری داره؟
    دوستم گفته دکتراش یه همچین چیزی گفتن میخوام بدونم امکان داره یا نه الکی گفته

    پاسخ
  12. علی
    علی می گوید

    سلام اقای دکتر
    من پسر ۵ماهه دارم دکتر تو اکو گفت یه سوراخ بین بطنی قشایی ۴mmدارد‌‌‌‌
    Sub arterial vsd 4mm
    Mild deviation of septom قرص فوروزماید وکاپتوپریل هم تجویز کردن البته وزن وقدش خوبه میخواستم بدونم امکان بسته شدن خود بخود داره و اگر خود به خود بسته نشه میشه از طریق کاتتر بسته بشه

    پاسخ
    • niniheart
      niniheart می گوید

      سلام.
      بله باید تا زمانیکه ۲۰کیلو بشه صبر کنید.
      اگه خودش بسته نشد با آنژیو میشه بستش

      پاسخ
  13. علی
    علی می گوید

    اقای دکتر یه سوال دیگه داشتم
    Mild deviation of septom یعنی چی چون تو اکو نوشته بود پرسیدم ممنون میشم راهنمایی کنید

    پاسخ
    • niniheart
      niniheart می گوید

      ممنون.
      چیز حائز اهمیت و کاربردی ای برای شما ( یا بیمار ) محسوب نمیشه

      پاسخ
  14. علی
    علی می گوید

    سلام جناب دکتر من مجددا مزاحم شدم امدوز پسرم رو مجددا بردیم اکو ۶ ماههگی دکتر گفت دو سه ماه اینده نیاز به عمل داره و از طریق کاتتر هم نمیشه doubly committed vsd 4mm
    Lt to rt shunt
    Mild post
    Deviation of septum
    Very small web
    ممنون میشم معنیش رو بگید واینکه ایا میاز به عمل داره وراه حل دیگری دارد ؟

    پاسخ
    • niniheart
      niniheart می گوید

      با سلام
      اگه تهران هستین یکشنبه طبق ساعات پذیرش میتونین تشریف بیارین بیمارستان حضرت رسول.
      ریز این توضیحات کارایی ای برای شما نداره و تا دیده نشه نمیشه قطعی نظر داد

      پاسخ
  15. کیان
    کیان می گوید

    سلام.خاهرزاده من پنج سالشه تازه فهمیدیم که vsd 2 mmداره.وقتی تا این سن بسته نشده خطرناک نیست؟و اینکه ورزش ژیمناستیک براش سنگین نیست؟

    پاسخ
    • niniheart
      niniheart می گوید

      سلام.
      باید اکو‌بشه
      شاید با آنژیوگرافی قابل بستن باشه
      ورزش بی خطره ؛قبلش لازمه تست ورزش بشه

      پاسخ
  16. جعفر
    جعفر می گوید

    با سلام خدمت دکتر
    من 36سالمه سوراخvsdمادر زادی دارم وقتی بچه بود هر شش ماه یه میومدم تهران بیمارستان شهید رجایی
    بعد از مدتی دکترا گفتن داره بسته میشه لازم نیس بیارین.
    الان چن مدتیه تپش قلبم زیاد شده رفتم دکتر اکو گرفت گفت همه چیز نرماله.فقط تپش قلبت یکی در میان نا منظم هس.باید بری اکومری.
    بنظر شما بدون جراحی خوب میشم؟؟

    پاسخ
    • niniheart
      niniheart می گوید

      سلام
      اگه سوراخی نباشه که تو‌اکو‌گفتن نیست نیاز به جراحی نیست
      باشه هم امروزه با آنژیوگرافی عمده موارد بدون عمل درمان میشن
      اکوی مری کمک زیادی نمیکنه
      هولتر نوار۲۴ساعته الزامیه

      پاسخ
  17. عباس
    عباس می گوید

    سلام خسته نباشید ، آقای دکتر پسرم ۵ ماهس، از ۱۵ روزگی متوجه وجود حفره بین بطنی شدیم، به اندازه سه میلی ، چقدر طول می کشه خوب بشه؟ ۳و ۸۰۰ وزن تولدش، ولی الان ۷ کیلو ، ماه چهارم یه عفونت ریه داشت، ممنونم از کمکتون

    پاسخ
    • niniheart
      niniheart می گوید

      سلام
      تا دوسالگی گاهی هم تا سن مدرسه
      بهرحال اگه هم بسته نشه اینروزها درمان با آنژیوگرافی خیلی از مشکلات رو حل کرده و میکنه

      پاسخ
  18. vida
    vida می گوید

    سلام اقای دکتر دختر من ۲ ماهس ۳ میلی سوراخ بین بطنی داره ماه اول ۳ میلی بود الان شده ۲.۸میلی. شربت لانوکسین هر۱۲ ساعت براش تجویزکردن احتمال داره خود به خود تا ۶ ماهگی بسته بشه؟وزنش ۳.۷۰۰ بود الان ۵.۵۰۰

    پاسخ
  19. ناشناس
    ناشناس می گوید

    سلام اقای دکتر .من دختر 21 ساله هستم ک از زمان تولد vsd داشتم اکومری ک دوسال پیش انجام دادم اندازه سوراخ 5mm بود .دکتر گفتن سوراخ کوچیکه و لازم ب بستن نیس…
    خیلی نگرانم.علایم نداشتم تا حالا…ولی میترسم در اینده مشکل پیدا کنم.سوالم اینع ک امکانش هس اصلا تو این سن بسته بشه؟

    پاسخ
    • niniheart
      niniheart می گوید

      سلام.
      بخاطر وجود خطر عفونت درصورتی که امکانش به لحاظ تکنیکی باشه بهتره با آنژیو بسته بشه

      پاسخ
  20. سعیده
    سعیده می گوید

    سلام اقای دکتر
    دختر من دوماه و نیمه ست یه سوراخ vsd عضلانی 6میل داره. باید عمل بشه؟ اندازه سوراخ تو سه اکویی ک داده تغییر نکرده اما فشار یه ش یه کم بهتر شده. دارو هم تا حالا نخورده. اخرین بار ک دکتر بردم قرص کاپتوپریل 25 تجویز کرده.
    سوالم اینه ک احتمال بسته شدن سوراخ هست یا حتما عمل جراحی میخواد؟؟ و اینکه داروی دیگه ای برای بهبودی نیست ک استفاده کنه؟؟
    ممنون از شما

    پاسخ
    • niniheart
      niniheart می گوید

      سلام.
      دارویی واسه کوچیک کردن سوراخ نداریم و داروهایی که داده میشن واسه کم کردن خستگی قلب و کنترل فشار ریه بکار میرن؛
      ضمن مصرف دارو تایکسالگی صبر کنید؛
      از اکوی بعدی حتما فیلم بگیرین البته با اجازه پزشک معالج

      پاسخ
  21. سید محمود خادمی
    سید محمود خادمی می گوید

    سلام وقت بخیر . تو سونو آنومالی هفته هجدهم vsd غشایی با قطر 1.9 روئیت شده . نظرتون رو میفرمایید.

    پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

میخواهید به بحث بپیوندید؟
احساس رایگان برای کمک!

دیدگاهتان را بنویسید
